St. Patrick’s Day!

День Святого Патрика є найбільшим національним святом ірландців усього світу. 17 березня, коли відзначають свято, за поширеною легендою, у 461 році помер Святий Патрик, перший єпископ, заступник і борець за волю Ірландії.

В Ірландії, Північній Ірландії, на острові Монтсеррат і в канадській провінції Ньюфаундленд і Лабрадор День Святого Патрика відзначають як державне свято, присвячене святому заступнику Ірландії та ірландців.

Оскільки ірландці здавна емігрували по всьому світу, зокрема дуже значно у XVIII — на поч. ХХ століть, зокрема до Північної Америки, свято стало доволі популярним і в США та Канаді, причому не лише серед етнічнихірландців. Популяризації свята у Новому Світі посприяло влаштування своєрідних парадів, що відтоді є однією з відзнак свята. Вперше такий парад відбувся у Бостоні 1737 року, в Нью-Йорку ж святкування вперше пройшло у таверні «Корона і будяк» (англ. The Crown and Thistle Tavern) у 1756 році.

Вже у ХХ столітті свято стало популярним у континентальній Європі, а з настанням ери глобалізації з середини століття про День Святого Патрика стало відомо у цілому світі.

В Ірландії День Святого Патрика — офіційний вихідний.

День Святого Патрика як національне свято відзначають ще в двох країнах:

  • Нігерії (там працювало багато ірландських місіонерів)
  • Мексиці (там воювала за незалежність ірландська артилерійська бригада святого Патрика).

Гучні святкування на День Святого Патрика відбуваються, насамперед, у країнах, де є значні ірландські діаспори, зокрема у Великій Британії та США. В багатьох країнах влаштовують урочисті паради (хоч це не ірландська, а суто американська емігрантська традиція). У деяких містах уже вироблені власні оригінальні традиції святкування, так у Чикаго (США) води місцевої річки спеціально до свята фарбують у зелений колір.

З демократизацією суспільств після 1991 року у державах, що утворилися після розпаду СРСР, День Святого Патрика почали відзначати і в Україні, РФ та прибалтійських державах — цьому посприяли як поява іноземців, у тому числі й ірландців, у цих країнах, так і стала комерціалізація Дня Святого Патрика, що зазвичай закінчується посиденьками в традиційних ірландських пабах за кухлем справжнього ірландського пива (або й віскі). В Росії День Святого Патрика вперше святкували в 1992 році в Москві урочистою ходою по центральній міській вулиці Арбату.

З кінця 1990-х років в Україні, зокрема в Києві, свято локалізується в міських ірландських пабах. У пабах в цей день відбуваються «ірландські вечірки», організовані нерідко за підтримки бізнесу з «ірландським корінням» в Україні. Вхід на такі заходи, (бажано у одязі зеленого кольору), для звичайних відвідувачів, а то й для всіх, є платним (у вартість вхідного квитка, як правило, включено міцний напій), а на самій вечірці лунає запальна ірландська музика, з екранів траслюються найкращі моменти спортивних ігор за участю Національних збірних Ірландії (здебільшого з футболу, регбі і крикету). Ближче до півночі всіх гостей єднають танці і невимушене спілкування.

Comments are closed